2009. augusztus 12., szerda

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Metchy

Az előző három részben ismertetett hazai gyártású kisautóknak köszönhetően, a nyolcvanas évek végére a hazai játékpiac Magyarországon egy igen jelentős üzleti szegmensé vált, évi 12-18 milliárd forintos forgalommal. (Ebbe még nem tartozott bele az exportált termékek forgalmi értéke.) Az 1980-as évek első harmadára már erősen megnövekedett kereslet jellemezte a piacot. A hirtelen megugrásának egyik fő oka az volt, hogy ekkor léptek be a hetvenes évek végén született gyerekek a „kisautós korba” . A tendencia jelentős piaci fellendülést hozott magával. Azonban mindezzel együtt a hazai játékkereskedelemre a hiánykereskedelem volt a jellemző, sokszor a nagyon gyenge minőség illetve ennek ellentéte a drága termékek voltak túlnyomó többségben. Ezt az igényt idejekorán felismerve jött létre számos illegális és fél-illegális terméket gyártó és forgalmazó kisipari cég, GMK és játékáruház.

Számos kisipari gyártó egyszerűbbnek találta lemásolni a meglévő modelleket, mint újakat tervezni, így számos esetben a hazai gyártású Siku, Corgi, Matchbox kisautók alkatrészeinek felhasználásával (a még raktáron lévő, illetve a beszállítóktól még bejövő alkatrészeket összeszerelve) vagy egy közkedvelt modell lemásolásával teljesen eltérő színvariációban, de a régi névvel és dobozban forgalmazták a termékeiket (Pl. Matchbox – Metalbox, Siku - Rexi), vagy pedig felállítottak egy gyártósort az „itt felejtett” gépek, öntőformák és szakemberek segítségével, kihasználva a rendszerváltás és a vasfüggöny összeomlásával járó herce-hurcát. Később az így legyártott termékeket dobták piacra a 80-as évek végén, 90-es évek elején elég nagy számban, viszont igen eltérő minőségben és kivitelben.

Sajnos a fent említett okok miatt e kisautók gyártása erősen alul dokumentált, sok esetben tele van részinformációkkal, így a lenti lista nem lehet teljes. A lista összeállításánál törekedtem a teljességre, azonban lehettek még ettől eltérő típusú, egyéb másolatok is forgalomban. 



A Sikunak hivatalosan gyártott Siku autókat a Siku cikk alatt találhatod meg.
  
Metchy:
  • Porsche 928 (MB)
  • Jeep CJ-5 (Majorette) 
  • Fornula 1 Turbo (Darda)
  • MD-500 Helicopter
  • MOL Rally team Subaru Impreza (MB)
  • MOL Rally team Ford Escort RS Cosworth (MB + Metchy saját)
 
 

 
(Breki Finnország, saját kép)





(Breki Finnország, saját kép)



Fornula 1 Turbo - Darda "Blizzard" 1984 - A hátsó szárny hiányzik. A Metchy a Darda motor helyére egy műanyag motorutánzatot tett be. (saját kép)

(Saját kép)






(www.ebay.com, 3in.collection.free.fr, www.autici.net, diecast.blog3.fc2.com)


Előző rész: Matchbox. Következő rész: Metalcar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése