2009. június 24., szerda

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Siku


Jómagam az erős harmincas korosztályhoz tartozom, és mint ilyen a nyolcvanas évek elején voltam gyerek, aki akkoriban élt-halt a kisautókért. A gyűjtőszenvedélynek kizárólag a szülők pénztárcája és a piacon lévő kisautók korlátozott mennyisége szabott határt. Emlékeim szerint ekkor még csak elvétve és drágán lehetett „márkás” külföldi kisautóhoz – Matchbox, Polistil, Corgi, Siku – jutni. Ezek többnyire „maszek” nagyvárosi trafikokban, frekventált játékboltokban vagy a Balaton parton voltak megtalálhatóak. Így aki szert tett egy „jobb” kisautóra, az meg is becsülte. Ekkoriban tört be termékeivel a hazai piacra számos külföldön tradicionálisnak számító kisautó gyártó, számos új a márkanév alatt futó termék kezdett elterjedni, ami természetesen magával hozta a fel-feltünedező fél-, vagy teljesen illegális kisautó másolatokat is. Én ezekről az alul dokumentált másolatokról szeretnék némi információt közreadni.

A legális változatok:
A 80-as évek elején az ország gazdaságilag mind többet tekingetett kifelé a „vasfüggönyön túlra”, Ekkorra datálódik számos vegyesvállalat alapításának ötlete, többek között megalakult a Skála szövetkezet és a 80-as évek közepén betört hazánkba az F-1 őrület. Ezzel egy időben számos kisautókat gyártó cég került pénzügyi zavarba és jelentett csődöt. Többek között a Matchbox (1982), Majorette (1982), Corgi (1983)-ban. Megpróbálták racionalizálni a gyártásukat és kihelyezni egy alacsonyabb költséggel működtethető egységet a távol-keletre (Kína, Thaiföld, Hong-Kong, Makaó), vagy a szocialista blokk országaiba (például Bulgária, Magyarország, NDK, Csehszlovákia). Ennek szellemében a Külkereskedelmi Minisztériumot ekkoriban számos megkeresés érte játékokat gyártó, forgalmazó nyugati cégektől hogy próbaképpen szeretnének egy kisebb gyártósort kihelyezni Magyarországra.

Siku:
Az egyik első ilyen partner a német Siku (Sieper Lüdenscheid GmbH & Co. KG) volt, amely a csepeli gyártelepen működő Metchy Toys-sal (Forgalmazó: Mechy/Rexi) közösen kezdte meg a német nyelvterületen akkor rendkívül sikeres Siku modellek hazai gyártását és forgalmazását Mechy/Rexi márkajelzéssel. Sajnos ez a fúzió nem volt hosszú életű és mindössze három évig tartott (1984-1987), köszönhetően az akkor még nagymértékben jelentkező anyagbeszerzési, gyártási és minőségi problémáknak. Az egyik ilyen jellemző gond volt, hogy a gyártáshoz szükséges alumíniumöntvény alapanyagát (ötvözött K-tömb) hazai gyártásból kívánták fedezni. Akkoriban hazánkban elsődlegesen az Inotai Alumíniumkohó volt képes a gyártáshoz szükséges félkész termék előállítására, viszont nagyon le volt kötve, illetve sokszor volt probléma a szállítási határidővel is. Ezzel egy időben az alumínium tonnánkénti világpiaci ára 1983-tól drasztikusan körülbelül 30 százalékkal emelkedett, amely emelkedés 1985-ben begyűrűzött Magyarországra is. Ez vezetett a termelékenység és vele együtt a nyereség csökkenéséhez, melynek hatására a SIKU kivonult az országból és később áthelyezte termelésének egy részét Kínába. Egyedül a VW Transporter T4- jött később be a képbe, ugyanis a szóban forgó T4 modellt 1991-ben gyártotta a Siku MK-E-5107 rendszámmal. Viszont a matricázás és a dobozolás az Mo-n történt. A kész bedobozolt modelleket aztán leszállították a Postának, aki szorgalmasan "osztogatta" akkoriban repi ajándékként.A csomagolásra jellemző volt, hogy alapvetően a Metchy három különböző színvilágú papírdobozát használták ehhez. Egy Siku matricát ragasztottak a doboz aljára, amire kézi úton - bélyegzéssel került rá az adott modell neve. A gyártás végén ezt a matricát sok esetben elhagyták, így fordulhatott elő hogy pld. Porsche 928-as feliratú dobozban Citroen került.

Emellett számos más Siku modellt hazánkban festetett a cég bérmunkában. Ilyen modellek voltak pld.
1048 Ford Escort GL, 1051 Camaro Z28, 1055 Chevrolet Corvette, 1058 Jeep CJ-7,


Magyarországon gyártott típusok:

Siku / Metchy / Rexi
 • 1026 Citroën SM 1971
 • V317 Lamborghini 400GT Espada
 • 1054-56 Mercedes Benz 190E 2.3
 • V334 Ford Transit 1975
 • 1041 Audi 200 5T
 • 1040 Opel Senator 3.0
 • V338 Hanomag-Henschel Tow-Truck
 • 820 VW Transporter T4 – Magyar Posta
 • 1331 VW Bus T2
 • 1621 Militaer Krankenwagen T2
 • 1030 VW Pritschenwagen T2
 • 1620 Mercedes Unimog
 • 1012 Ferrari Berlinetta

1026 Citroën SM 1971
Az eredeti Siku modelltől sok mindenben különbözik. Ilyen eltérés volt a modell színe amely az alábbi volt: Metálkék, MetálEzüst, Narancs, Sárga illetve a belsőtérszínében ami lehetett fekete, világoskék, fehér vagy szürke.


(saját kép, www.ebay.de)

V317 Lamborghini 400GT Espada
A sorban a második Siku modell is tartogat meglepetéseket, ugyanis a Metchy változat nem csak külselyében volt egyedi, hanem a belselyét tekintve is, ugyanis a Siku tűzoltó változatának belterét vették alapul a Magyar modellnél. A kisautó külső színvilága elég változatos volt, számos Metálzöld, Metálkék, Metáltálazúrkék, Türkíz, Arany, és Világoszöld változat létezett belőle. A belteret tekintve majd minden esetben fehér volt, csak ritkán találkozni halványszürke belsővel szerelt darabbal.
  

 
 
 
 
 
(www.breithaupts.com, saját kép, Breki - Finnország)

1054-56 Mercedes Benz 190E 2.3
A Mercedes ezen típusa klasszikus darabnak mondható a hazai kisautógyártás történetében, ugyanis majd minden gyártó kínálatában felbukkan. A megszokott színek mellett felbukkannak még a fehér, vajszínű és barna változatok is, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy számos más Siku terméket a gyártó nálunk festetett és így adva volt az új színvariáció. A beltér lehetett, barna, világosbarna vagy fekete, míg ez a típus kétfajta feketére festett és síma fémszínű alvázzal is létezett.


 (www.ilija-siku.com, saját kép)

V334 Ford Transit 1975
A Ford Transit szintén klasszikus modellnek mondható, hiszen a Siku több változatban is feldolgozta ezt a járművet. Manapság eléggé ritka, így meglehetősen nehéz hozzájutni. A MetálEzüst, Metálzöld, Metálkék, Metálttürkíz változatok mellett kis számban Narancs színű, fehér Ambulance feliratos, illetve Metálzöld színű fehér Polizei feliratos változattal is lehet találkozni, ennek az alváza a megszokott síma fémszín helyett feketére volt festve. A belterük szürke és fekete volt vegyesen.


  (www.vatera.hu, www.breithaupts.com)

1041 Audi 200 5T
Ezt a típust nem sok gyártó dolgozta fel, így mindenképpen érdekes lehet gyűjtői szempontból. A színek a megszokott Metálszínekre korlátozódott, de csekély számban sárga és piros színekben is létezett. Beltere piros, míg a kormánys a normál Siku világosbarnával ellentétben fekete műanyagból készült.

(Breki Finnország, www.vatera.hu, www.sikumodels.com, www.ebay.de, saját kép)

1040 Opel Senator 3.0E
A 3L-es Opel Senator szintén nem egy sűrűn előforduló darab. A megszokott metál színek mellett ez is létezett Sárga és Piros színekben. Az alváza fémszínű volt, elvétve lehetett találkozni feketére festett változattal. Egységesen piros beltérrel és fekete kormánnyal készültek.(www.breithaupts.com, Breki Finnország, www.vatera.hu, saját kép)

V338 Hanomag-Henschel Tow-Truck
A hazánkban gyártott Siku személyautók mellett az első teherjármű volt. Színei Almazöld, Sárga, Fehér, Szürke, Metálkék, Metálzöld voltak, Narancssárga vagy Sárga ponyvával.

(www.sikumodels.com)

1030 VW Transporter T2
A Volkswagen T2 ötszemélyes "munkásautó" változata.  A német változatokkal ellentétben nem csak Narancs és Zöld, hanem Sárga, Almazöld, Fehér, Világoskék, és Sötétpiros színben is létezett. Valószínűleg nem a legnagyaobb számban gyártott modell volt nálunk, mivel manapság a többi változat mellett, csak elvétve találkozni vele. Beltere krémszínű, ablakának színe az átlátszótól egészen sötétbarnáig terjedt, míg alváza sima fémszínű volt. Nagyon kis számban valószínűleg próbagyártás keretében a kisbusz változatot is gyártották. Színe fehér, zöld, piros volt. Service, vagy Ambulance felirattal, vagy felirat nélkül.

  (Breki Finnország)

820 VW Transporter T4
Az egyetlen kakukktojás, ami kissé kilóg a sorból Ez a modell a Metchy időszak után 1991-ben jött a képbe. Maga a modell Németországban készült, viszont a matricázás és a dobozolás az Magyarországon történt. A kész bedobozolt modelleket aztán leszállították a Postának, aki szorgalmasan "osztogatta" akkoriban repi ajándékként. (saját kép)

1620 Mercedes Unimog
A hazánkabn készült egyetlen nagyobb 1:55-ös méretarányú Siku modell. Az egyetlen eltérés a Német változattól a jármű színe volt, ugyanis a megszokott sárga/piros/fekete és narancs/zöld/narancs színkombináció mellett nálunk piros/kék/fekete és narancs/fehér/fekete változatok is készültek. Szélvédője sárga színű, míg beltere fehér volt.


  (saját kép)

1012 Ferrari Berlinetta
Az Espada mellett a másik kedvencem ez a modellem, sajnos egyben az egyik legritkább is. Színei a megszokott Aranymetál, Ezüstmetál, Almazöld, és Sárga volt. A beltere piros és narancssárga, míg kormánya fekete vagy sárga lehetett. A nálunk gyártott modellnél elhagyták a korábban a Német modelleken alkalmazott átlátszó műanyag első lámpákat. Azt leegyszerüsítve egybeöntötték a kasznival.


(www.sikumodels.com, www.diecastlovers.com)


Twin pack
A fenti modelleken kívül, még kis számban forgalomba kerültek úgynevezett „Doppel Auto” duó pakkok is. Ezekben általában egy haszongépjármű és egy személyautó kapott helyet.
 


(www.ebay.de)

  Következő rész -  Corgi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése