2009. július 28., kedd

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Matchbox

A Corgi-val egy időben az akkori legnagyobb piaci szereplő a Matchbox (Matchbox International Ltd - Universal Toys) cégcsoport sem szeretett volna kimaradni a jóból, és be szeretett volna törni az akkor még "szűz" területnek számító kelet-európai piacokra. A választás a fém játékautó gyártással már foglalkozó (lásd: Corgi) így tapasztalattal bíró, akkor még kevés embert foglalkoztató - főleg műanyag és fém trafikáruk gyártására szakosodott - kisvállalatra a Metalbox GMK-ra esett. A GMK a Külkerrel kötött bérmunka szerződés keretében elsődlegesen típusonként 100 darab próba / 10 000 darab széria kisautó próbagyártására kap megrendelést. (A további legyártott mennyiségről nincsenek hiteles információk). A Matchbox a gyártásához szükséges gépeket a szerződésnek megfelelően 1986-ban rendben leszállította és októberben megindult a magyarországi Matchbox gyártás, ami az 1988-as hivatalos befejezésig töretlenül folyt. A gyártás befejezésének oka gazdasági és stratégiai döntés volt egyben. A Matchbox a vasfüggöny leomlásával nem látta biztosítottnak a gazdasági együttműködés feltételeinek - miszerint az elkészült darabokat csak a hazai piacon értékesíthetik - és a gyártás minőségének maradéktalan betartását. A Bolgár modellek esetében a félelmük be is igazolódott később, és nem csak hazánkból, hanem Bulgáriából is kivonult 1988 végén 1989 elején.

Magyarországon gyártott típusok:
Matchbox / Metalbox:

  • MB17-D/9-E AMX Prostocker
  • MB20-B Range Rover Police Patrol
  • MB23-A Volkswagen Camper Dormobil
  • MB25-A Ford Cortina
  • MB27-A Mercedes 230SL
  • MB39-B Rolls-Royce Silver Shadow (Vörös, Metál piros)
  • MB41-A Ford GT 40
  • MB45-B BMW 3.0 CSL (Kék, Narancs, Ezüstmetál) – 50%-ban BMW jel a motorháztetőn
  • MB51-B Citroen SM (Zöld, Kék, Piros, Fehér)
  • MB53-C Jeep CJ6 (Piros, Kék, Fehér)
A gyártott modellek "elvileg" nem különböztek a MB máshol egyidejűleg gyártott modelljeivel, azonban a gyakorlatban előfordult számos eltérő kerék, színárnyalat, és csomagolás variáció, főleg a CJ6, AMX Prostocker, VW Camper, Ford GT tekintetében. Csomagolásukhoz kétfajta - kockás és síma - blisztert használtak fel, erre melegítették rá  abliszter műanyag buborékját. Később ezt egyszerűen tüzőgéppel rőgzítették rá. Ezen felül több érdekes momentum is felmerül a csomagolással kapcsolatban. 

Az első ilyen érdekesség, amit több forrásból is megerősítették, hogy számos modell esetében az első körben régi rajzos dobozos kiadást terveztek a hazai Matchboxokhoz. (Ami a korabeli Angol Superfastoknál megszokott volt). Ehez a „hagyományos” zárt dobozokat először Angliából hozták, majd a próbagyártás darabjaihoz a dobozokat  - és a későbbi blisztereket - a Dunaújvárosi papírgyárban készítették el, hazai alapanyagokból. Valami oknál fogva később ezt a csomagolási módot elvetették, így a hazai piacra a modellek alapvetően bliszteres kivitelben készültek.


A második érdekes momentum is a csomagoláshoz köthető, pontosabban annak hátoldalával. Ha megfordítjuk a blisztert, akkor láthatjuk az azon lévő feliratokat, ami érdekes módon angolul került a csomagolásra. Ez azért érdekes, mert amint azt már írtam ezeket a modelleket kizárólag itthon értékesíthette a gyártó, így releváns lett volna a Magyar feliratozás. Talán már eleve külföldre is szántak belőle?? Ki tudja? Végül az egyik legbizarrabb, valószínű  a Matchboxnak is álmatlan éjszakákat okozó felirat a bliszter hátulján. Ez az ominózus Matchbox felirat Metalbox-ra cserélése, ami vagy egy nyomdai munkás, vagy a megrendelő figyelmetlenségét jelzi. Ezért van minden hazai MB bliszer hátulján a Metalbox Matchbok matricával átragasztva.
MB17-D/9-E AMX Prostocker
Megyegyezik  a z Angol kivitellel, Ugyanazok a kerekek, belső, szélvédő került bele. Egyedüli különbség a festés színében és minőségében jelentkezett. Sajnos a hazai festés minősége sok esetben elmaradt a korábbi Angol kiviteltől, ami a korabeli technológiai különbségeknek tudható be. A színváltozatok tekintetében is megfigyelhető ez a változatosság, találkozhatunk fehér, sárga, piros, fekete, ezüst, metálpiros változatokkal is. Ezekre piros, fekete, zöld, tampózással kerültek rá a nyilak és az AMX felirat.


(www.ebay.de, saját kép)
 

MB20-B Range Rover Police Patrol 
A hazai Range Rover tekintetében viszonylag kevés eltérést találhatunk az eredeti modellhez képest, ezek viszont markánsan jelzik, hogy Magyar modellel van dolgunk. Az első ilyen a jármű alapszíne és alváza. Míg előbbi zöld, fehér, kék és vajszínű volt, addig az alvázat metálezüstre fújták, viszonylag vastagabb festékréteggel. Erre került a Securite-Rallye Paris-Dakar 83 felirat és a sakktábla mintázat fekete, kék, piros, fehértampóval. Sajnos a rolematic elven működő fényszóró nem működik, ugyanis az azt forgató kerék helyett a terepjáró sima kerekekett kapott.


(www.mbxforum.com, www.vatera.hu, saját kép)

MB23-A Volkswagen Camper Dormobile

A Matchbox Volkswagen T2 Dormbile-ja nem különbözik sokban az Angol változattól, csak a festéséhez használt színek és a tampo más színű, mint amit eredetileg használtak. A festése lehetett fehér, piros, kék, sárga - piros, fekete vagy fehér tampoval. Alváza vagy ezüstre vagy feketére volt festve. A tetőrésze pedig világoskék, sárga, fekete, piros műanyagaból készült.

(www.matchboxmania.de, www.vatera.hu)


MB25-A Ford Cortina
Az 1968-ban megjelent vékony superfast kerekes változat ujáászületésének is nevezhetjük a Bulgár és Magyar Cortinák megjelenését. Nem csak a belsőtér és a festés színe változott meg, hanem a vékony kereket is lecserélték a szélesebb Superfast kerekekre. Mindamellett a kisautó megtarotta klasszikus formáit és kinézetét. A fehér, piros, ezüst és zöld modell mellett kis számban metálazúrkékben és feketében is gyártották. Belselye nagy részben sárga volt, csak elvétve használtak fekete és piros belsőt hozzájuk. Az alváz itt is mint minden hasonló Magyar modellnél vagy fekete, vagy ezüstszínű volt.(www.mbxforum.com, www.vatera.hu, www.ebay.com)


MB27-A Mercedes 230SL
A hazai viszonylatban az egyetlen nyitott jármű - hacsak a Jeep-et nem tekintjük annak -   A Superfast korszak egyik korai akkoriban már kifutóban lévő modellje volt.  Ez mint a kivitelezésében pld. alváz, mint egyéb tekintetben meg is látszik rajta. Az első különbség a Magyar gyártmányoknál alkalmazott vastagabb Superfast kerék a korábbi vékonyabbal szemben.

(www.mbxforum.com, www.vatera.hu, saját kép)

MB39-B Rolls Royce Silver Shadow


(www.vatera.hu)


MB41-A Ford GT 40
Az összes modell közül a legkisebb a Ford GT40-ese. Amiylen apró, olyan összetett maga a modell, hiszen a belsőtér mellett különálló egységként formázták meg a motorblokkot. Ez rendkívűl jól mutat festetlen sima fémszínével a hátsó ablakon keresztül nézve. A belső rész kialakyításához piros és sárga műanyagot használtak, míg az üvege sima, narancs, vagy kékre színezett volt. A külső festése lehetett fehér, piros, sárga, kék, amelyre a fekete, zöld, arany, piros, kék tampozott csíkok kerültek a 6-os számmal egyetemben. Elmondható, hogy a festése meglehetősen vastagra sikeredett, ez különösen az alvázon szembetűnő. (www.breithaupts.com, saját kép)MB45-B BMW 3.0 CSL
A típus szintén a kedvenceim közé tartozik, ami nem csak annak köszönhető, hoyg Magyar gyártmánynal van dolgunk, hanem hogy az eredeti Angol modellnél szerintem sokkal jobb lett. A különbség jól szembetűnik a hozzáértőknek, mivel a hazai kisautó eltérő kerekeket kapott. Ezen felül a festés, szélvédő, belsőrész is mind-mind más színű, mint azt megszokhattuk. A kék, fehér, narancs, ezüst mellett a ritkább sárga és narancs színben is létezett, sárga, piros vagy fekete belsővel sima vagy színezett szélvédővel.


 (homepage.nifty.com)

MB51-B Citroen SM
 

(homepage.nifty.com, saját kép)

MB53-C Jeep CJ6
 

(Breki Finnország, www.vatera.hu, saját kép)

Előző rész: Corgi. Következő rész: Metchy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése