2009. november 8., vasárnap

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Csomagolás

A cikksorozat végére maradt a vevők és forgalmazók szemszögéből nézve is az egyik legfontosabb és első körben a leglátványosabb eleme, maga a csomagolás. Optimális esetben minden gyártó igyekszik termékét úgy csomagolni, hogy az ízléses, ennek ellenére szembetűnő, gazdasági szempontból olcsó, logisztikai szempontból nézve könnyen csomagolható, szállítható legyen. Nem utolsósorban védje meg a terméket a külső fizikai hatásoktól is. A hazánkban gyártott modellek számos csomagolásban érkeztek el a fogyasztóhoz, nézzük is meg gyorsan, hogy melyek voltak ezek!

Matchbox:
A „hagyományos” zárt dobozokat először Angliából hozták, majd a dobozokat, blisztereket a Dunaújvárosi papírgyárban készítették, hazai alapanyagokból. A hazai piacra alapvetően bliszteres kivitelben készültek, de állítólag léteztek kis számban normál „zárt”, és ablakos kivitelű példányok is.

A dobozok festése, színe alapvetően nem tér el az eredetitől, csak a papír színe és minősége volt eltérő (mivel ekkor még hazánkban nem újrahasznosított papírt alkalmaztak a dobozok gyártásához).

Magyar dobozos verzió (homepage3.nifty.com)

A bliszteres termékek esetén a megszokott minőséget lejjebb adták, mivel ezt a termékcsoportot nem a gyűjtőknek szánták, így egyszerűbb, gyengébb minőségű és nem utolsó sorban durvább lett. A termék nevét, kisautó típusát sem tüntették fel rajta A Matchbox logó sem a megszokott lett, hanem egy kicsit szögletesebb. Erről voltak a Magyar kisautók könnyen felismerhetőek. A doboz hátulján a megszokott jogi szöveg volt elhelyezve, egy Matchbox matricával megfejelve. A bliszter műanyag buborékja a papírra első körben ragasztva volt, majd később tűzőgép segítségével került rögzítésre.

Az általánosan használt bliszter, és hátoldali grafikája. (homepage3.nifty.com, www.vatera.hu)

Variációk egy témára. (www.vatera.hu, www.ebay.com)

Corgi:
Minden modell bliszteres csomagolást kapott. Minősége hasonló a MB alsóbb árkategóriáju bliszteres termékeihez. „egy kaptafára” készültek. A papíron a a gyártó mellett (Metalbox GMK) a Corgi név is szerepelt, de semmilyen a kisautó típusára utaló információt nem találunk rajta. A bliszter a papírra szintén tűzőgép segítségével került fel.

(homepage3.nifty.com)

(Breki Finnország)

Egyszerű, de nagyszerű. Bliszteres csomagolás a Metalbox égisze alatt, Corgi felirattal. (homepage3.nifty.com)

Siku:
Maradtak a Siku-nál akkoriban alkalmazott ablakos dobozoknál. A színvilága maradt az eredeti, színes csíkos, illetve fehér alapon barna/sárga mintás. A doboz felső részén volt megtalálható a nagyobb Metchy, a bal felső sarokban a Rexi, illetve a jobb alsó sarokban pedig a Siku felirat. A dobozban rejtőző autó típusa utólag tintával lett rányomva a doboz bal alsó részére vagy a doboz aljára. Előfordult, hogy ezt később egyéb okokból átmatricázták (felülnyomták) az új modell nevével.

Variációk egy témára. (www.ebay.de, Zsoca)

Rexi feliratos Twin-pack (www.ebay.de)

Illegális másolatok:
Javarészt csak bliszteres kivitelben voltak kaphatóak, kivételt a Metchy és egyes Metál Playmobil termékek képeztek, amelyek nem ablakos dobozba zárt változatai is léteztek. Néhány modell (pld. Ligier JS-2) kis átlátszó tetejü műanyag dobozban volt kapható, de emlékeim szerint némely kisautó „ömlesztve” is kaphatóak volt az olcsóbb trafikokban.

Tipikus Mechy dobozok (Breki Finnország)Metalcar csomagolások (saját, www.vatera.hu)

Metalbox bliszterek. A Zastava még a "GMK"-s időszakban készült. A többi valószínűleg az újabb kivitel volt. (Breki Finnország)

(Breki Finnország)

(www.matchboxmania.de)

Hobby-Cars és Metal-Play-Mobil kisautók eléggé eltérő csomagolásban. A De Tomaso Panterát láthatjuk bliszteres és dobozos verzióban is (Breki Finnország)

Előző rész: Metalbox + "No-name "Következő rész: kerékkatalógus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése