2009. szeptember 15., kedd

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Hobby-Cars

A Hobby-Cars Modell "Superfast" kisautói egy elég érdekes szelete volt a 80-as években forgalmazott kisautóknak. Ugyanis az akkoriban egyeduralkodónak mondható TRIÁL Sport-, Hangszer- és Játékáru Nagykereskedelmi Vállalat "saját márkás" terméke volt. Ennek ellenére kevés típust gyártottak nem nagy mennyiségben, és azt is javarészben csak a nagyobb játéküzletekben forgalmazták. A gyártást akkoriban a Pest megyei Műanyag-, Játékáru- és Tömegcikkipari Vállalat (PEMÜ), solymári üzeme végezte. A PEMÜ nem csak a TRIÁL-nak , hanem több kisebb Ktsz-nek és vállalatnak is végzett bedolgozást (Metchy, Metalcar, Metal Playmobil). Így lehet az, hogy számos különböző modellnél visszaköszönnek azonos alkatrészek. Pl. kerekek, szélvédők.

A Hobby-Cars modelljei:

  • A-Model Ford Matchbox
  • Datsun 126X Matchbox
  • BMW Turbo Majorette
  • Lamborghini Diablo Corgi
  • Lotus Super 7 S4 Matchbox
  • Planet scout Matchbox


A-Model Ford Matchbox - Erről hiányzik a Hobby-Cars felirat, ami elvileg rajta kellene, hogy legyen. Itt egy másik koppintás amin viszont van felirat. (saját kép)

Datsun 126X Matchbox - Megfigyelhetőek az azonos modellen belüli különböző kerekek. (saját kép) (saját kép)


BMW Turbo Majorette - Eléggé durva, öntési hiba található az autó jobb oldalán, de ahogy Porsche utolsó előtti képén is látható ez nem volt egyedi eset. Valószínű, hogy az öntőforma alapból hibás volt. Létezett vonóhorog nélküli és vonóhorgos változat is. (Porsche)

 A BMW - Hobby-Cars Motor hátrahúzós változata. A Majorette BMW Motor másolata. A hátsó kerekein vékony gumicsíkkal a la Darda (Saját kép)


(saját kép)

Lotus Super 7 S4 Matchbox - MetalPlay-Mobil gyártmány is létezett, ami 99%-ban azonos volt ezzel a modellel. Csak a Hobby-Cars... felirat hiányzott az aljáról. (Sam.Joe, Porsche)


(saját kép)

A Planet Scout Matchbox másolata - Az utolsó képeken látható egy eléggé érdekes futómű. Ugyanis azt fordítva szegecselték fel a kocsira, így a nagyobb átmérőjű kerék került előre. Minőségellenörzés Rulez. :-) Ugyanebből van egy kevésbé leharcolt változat Pgyuri gyűjteményében. (saját kép, Sam.Joe, Porsche)Előző rész: Metalcar. Következő rész: Metal-Play-Mobil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése